AHVENANMAALLE!

15.09.2022

Ahvenanmaa ja pienemmät saaret sen ympärillä ovat hieno kohde myös koiran kanssa lomaillessa! Nähtävää riittää esimerkiksi viikoksi. Viivyimme elokuun reissulla, maanantaista sunnuntaihin.


Reittivalinta - saaristalautoilla 

Reittimme alkoi pohjoisen linjan kautta: Kustavi/Vuosnainen/Brändö/Jurmo/Torsholma/Vårdö. Lisätietoa: https://saaristolautat.fi/

Nähtävät kohteet:

- Jurmo: näkötorni, luontopolku, uimarantoja, ylämaankarjaa. Paikallisen kesäkaupan/kahvilan terassille myös koirat olivat lämpimästi tervetulleet! 

- Brändö: kirkko, uimaranta, Torsholman näkötorni & polut, jäätelökioski

Ahvenanmaa

- Bomarsundin rauniot, luontopolku

- Kastelholman linna ja ympäristö

- Getan luontopolku

Maarianhamina

- luontopolku (terminaalien vieressä - satamassa), sekä näköalakallio lähellä terminaaleja

Reittimme paluu: eteläisen linjan kautta: Långnäs - Kökar - Galtby/Korppoo. Nähtävät kohteet:

- Kökar: luontopolut, kirkon kalliot, lintutornit

VINKIT/ matkustaminen Ahvenanmaalle

Isot laivat: Finnlines/Tallink/Viking Line eivät ole ainoita tapoja päästä Ahvenanmaalle. Päädyimme tutustumaan tarkemmin Ahvenanmaata ympäröiviin saariin ja lauttoihin, joilla pääsee pääsaarelle asti.

Vinkit lautoilla matkustamisesta: 

- Tutustu reitteihin, lomakaudella matkat ovat hyvä varata myös etukäteen! Erityisesti isompien autojen kanssa matkustaessa. 

- Saavu varaamille lautoille (sakkomaksut käytössä - peruuttamattomista lautoista). 

- Kytke pois auton varashälyttimet! Matkustaessani koiran kanssa istuin lauttamatkat autossa, uudempien autojen varashälyttimet kytkeytyvät herkästi päälle laivan heiluessa mikä tuo meteliä autokannelle ja siellä matkaa viettäville. 

- Viivy saarissa ennen pääsaarelle menoa/sieltä lähtiessäsi, kauniit pienemmät saaret tarjoavat hienoja kohteita - voit myös säästää lauttamatkoissa viipyessäsi yhden yön saarissa.

Muuta huomioitavaa 

Ahvenanmaan matkailussa on hyvä tiedostaa punkit, sekä käärmeet. Itse vältimme pitkiä heinikkoja, käytimme punkkispraytä (myös kasvipohjaista löytyy: https://www.partioaitta.fi/sjo-hav-hyonteissuoja-hyttyspunkki-spray-75-ml-3004577/ )

Usean luontopolun jälkeen punkkeja tuntui tulevan lähinnä Jurmon ja Kökarin reiteiltä, näiltäkin tosin vain yksittäisiä - vastaavasti mitä Turun seudulla muutenkin.

Käärmeistä ehdittiin kaksi näkemään: Vuosnaisten luontopolulla, sekä Kökarissa. Molemmat elelivät rauhallisesti ja päästiin kaikki jatkamaan sovussa matkaa.

Luonnossa aina tulee eläimiä vastaan tällä kertaa useampi peura ja kettu. Hienoja luontohetkiä tarjoili myös Brändön hirvi jonka menoa sain seurata aamuvarhaisella. 

Saariston lumo

Lapin erämaassa ja saariston saarissa on jotain samaa. Luonto määrittää paljon elämää. Palveluita tai puhelinkenttää ei ole aina saatavissa. Luonnon karuus tuo myös ihmisiä yhteen. Tapasimme paljon ihania, hymyileviä ihmisiä. Kaikkia saaria ei tällä kertaa ehditty kokemaan joten ensi kerralla täytyykin suunnata mm. : Kumlingeen sekä Sottungaan. Myös monet pääsaareen luontopoluista jäivät seuraavaan kertaan. 

Ahvenanmaan saaristoa voi hyvin suositella erilaisiin lomahetkiin!