Kolme shelttiä - tarinat ensimmäisistä koristani

15.12.2022

Shetlanninlammaskoirat ovat olleet (ja ovat edelleen) minulle äärimmäisen rakas rotuna. Vaikka koirien rotu olisikin sama, ovat koirat usein aivan erilaisia keskenään. 

Toisaalta - tykkään myös kaivaa luonnetta ja luonteenpiirteitä esiin.

Jade & Kiri

Lauman vanhin - Jade 06/2010-

Jade tuli minulle 12.5 vuotta sitten. Olin mieltynyt rotuun mutta pentuja oli jo tällöin vaikea saada. Tiesin että agility voisi olla minua varten. Viestittelin useiden kasvattajien kanssa saadessani kieltävän vastauksen, kunnes yllättäen syntyi bonuspentu - asia oli sinetöity.

Jaden kanssa harrastin agilityä ja nopeasti lähdettiin myös kisaamaan. Heti ensimmäisissä kisoissa teimme 0-tuloksen. Valitettavasti Jaden agilityura jäi lyhyeen tassutapaturman takia. 

Jade nauttii eläkepäivistä ja on edelleen hyvin päättäväinen. Jaden luonnetta voisinkin kuvailla sanoilla: "ihan itse!" Jade erottui jo pentueen muista pennuista kulkien omia polkuja. Jaden loukkaantumisen myötä löysin ensimmäistä kertaa myös vaihtoehtoisten lajien pariin ja etsimään tietoa hoopersista (useita vuosia sitten). 

2. Koirani, Kiri 03/2011-12/2022

Kiri tuli vastaani paimennuspäivässä, jossa kävin Jaden kanssa. Kiri etsi uutta kotia pienen kokonsa takia. Kiristä sanottiin heti ettei siitä välttämättä olisi harrastuskoiraksi agilityyn. Tämä ei kuitenkaan haitannut, koska uskoin että Kiri olisi täydellinen kaveri Jadelle ja siinä olinkin oikeassa. 

Kiristä ja Jadesta kasvoi tiivis parivaljakko, täydentäen toisiaan. Kirin luonne oli nopeampi Jadeen verrattuna ja Kiri tiesi todella hyvin miten saada yllytettyä Jade leikkimään. Kiri nukkui yllättäen ikiuneen joulukuussa 2022, 11,5 vuoden iässä. 

3. Koirani - Loru 01/2013-01/2019 

Loru tuli vastaan myös sattumalta (käydessäni kasvattajan luona kylässä) - jokin Lorussa kiinnitti huomion jo pentuaitauksessa. Lorusta kasvoi agilityn kisakoira ja pääsimme jatkamaan siitä mihin Jaden kanssa olimme jääneet. Agilityyn syttyminen vei kuitenkin sillä aikaa, mutta taitojen ja itsevarmuuden kasvaessa Loru syttyi todella lajiin!

Lorun kanssa pääsin kisaamaan paljon, arvokisatasolle saakka. Matkamme päättyi yllättäen Rovaniemen EO-karsintojen jälkeen. Loru lähti vain 6 vuoden iässä, kesken parhaimman kisaiän. Lorun lähtö jätti ison tyhjyyden sydämeen. 

Lorulle rakensin paljon taitoja irtoamiseen liittyen. Pystyin täysin luottamaan sen taitoihin radalla. Myös keppiosaaminen oli aivan omaa luokkaansa. Lorun luonne oli eniten varauksellinen, mutta niihin keneen se luotti se antoi koko sydämensä.