SYYSTUULET 2022

16.09.2022

Syystuulet tuovat mukanaan muutoksia

Hoopersin täyteinen vuosi 2022

Alkuvuodesta järjestettiin hoopersin koulutusviikonloppu Kuopiossa, keväällä DistanceHoopers seminaaripäivä Parolassa. Lisäksi hoopersluentoja oli useampi. Kesällä päästiin myös Paraisilla hooppersin pariin. Lisäksi omat koulutukset ovat pyörineet ATT-areenalla, jonne on myös löytänyt koirakoita muualta Suomesta!  

Millaista hoopersin valmentaminen on ollut?

Koulutuksia ja koirakoita on ollut lukuisia, mikä on antanut hyvää näkökulmaan lajin kouluttamiseen. Silti uusia tilanteita tulee sillä hoopersiin tullaan monesta eri taustasta. 

Tämän takia hooperskouluttajan tuleekin olla tarkka mm. vauhdit voivat hyvinkin erilaisia rataa tehdessä. Mukana voi olla myös herkkiä, herkästi turhautuvia, ympäristöön reagoivia, tai herkästi kuumuvia koiria. Kun opetetaan uutta lajia ja tehtäviä - treenin suunnittelu on oleellisessa osassa. On myös hyvä pystyä muuttamaan treeniä tilanteiden niin vaatiessa. Myös moni taito edellisistä lajeista tulee hoopersissa esille. Näistä yksi on ensimmäisen esteen taakse koiran jättäminen (ohjaajan siiryessä ohjausalueella), rataa tehdessä. Osalla agilitykoirista tuo tuottaa haastetta, jolloin kannattaa jäädä pohtimaan halutaanko tilanteeseen muutosta.

Myös nopeasti oppivien koirien kanssa täytyy olla mietittynä kokonaisuus, jolloin treeniä on mahdollista viedä eteenpäin. Hyvä on kuitenkin muistaa pohjataitojen merkitys - oli kentällä minkälainen menijä tahansa, hyvillä pohjataidoilla on mahdollista päästä pitkälle, ja kokeneetkin koirat saavat hyviä onnistumisen kokemuksia! 

Entä jos...

Uutta lajia pohditaan paljon, olisiko laji sopiva koiralleni? Yksi asia korostuu kuitenkin keskusteluissa...

ENTÄ JOS - koirani ei irtoa? (=lähde työskentelemään kaukana ohjaajasta) 

Irtoamisen opettaminen on taidon opettamista, aivan kuten yksittäiset temput. Harva koira lähtee luonnostaan kauas omistajastaan 20-30 metriä - ainakaan suunnitellusti, ohjaajan pyynnöstä suorittaen samalla kaukana olevaa tehtävää. 

Joillekin koirille irtoaminen ohjaajasta tulee helpommalla, niiden työskentelysäteen toimiessa hyvin kaukana. Esimerkiksi oma bordercollieni (jolla testaan paljon myös koulutettavia asioita) valitsee mieluummin työskentelyn kaukana jolloin haasteen tuokin lähellä työskentely (joka on yhtälailla opetettavissa!).

Irtoamista pelätään turhaan, se että koira ei irtoa EI OLE koskaan este lajin harrastamiselle. Sen voi opettaa koiralle, kunhan treeni suunnitellaan koiralle sopivaksi ja tehtäviä muokataan koirien taitojen muuttuessa. Tärkein on kuitenkin että koira saa paljon onnistumisia. Kun treenitilanteet on mukavia - on koiran helppo lähteä myös yrittämään erilaisia asioita! Hoopersin treenaamisessa tuleekin treeni suunnitella yksilöllisesti, hyvin irtoavan koiran kanssa kannattaa keskittyä kuunteluun ja käännöksiin. Lähellä työskentelevän koiran kanssa kannattaa vähitellen opettaa irtoamista, koiran mukaisesti. 

Irtoamisen opettamista olen seurannut jo pidempään. Toisille se tulee nopeammin kun toisille. Tässäkin on paljon yksilöllisiä eroja, sekä aikaisemman harrastustaustan merkitystä. 

SYKSY 2022

Tämä syksy toi myös uusia tuulia valmentajalle, ja valitettavasti Itä-Suomen koulutukset, sekä muut omat koulutukset syksyltä jouduinkin perumaan. Päätös ei ollut helppo, sillä lajin kouluttaminen on sydämenasia. 

Pitkäaikainen toiveeni on ollut päästä hyödyntämään osaamistani ihmisten hyvinvoinnin parissa yhdistäen yrittäjyyden osaamistani. Tähän tarjoutui mahdollisuus, sillä kesällä sain yllättävän tiedon koulupaikasta Savoniaan, Kuopioon - Wellneksen pariin liiketalouden opinnoissa.

Miten käy hoopersin?

Syksylle 2022, en ota kaupallisia koulutuksia - jotta uusi elämänmuutos saa myös hyvän startin. Opiskeluun paluu on iso muutos arkeen.  Toivotaan kuitenkin että jonkinlaisia yhteistyökuvioita löytyy, sillä koen omaavan kattavan tietopaketin lajin parissa.

Toiveena on päästä starttailemaan valmennuksia uudelleen 2023, jolloin myös mahdollista taas lähteä kouluttamaan kauemmaksi! 

Nähdäänhän taas huuppailujen parissa!

Mukavaa syksyä!

Kuvat: M.Jansson